Csütörtök, 2022-12-08, 19:17:56
Üdvözöllek Vendég | RSS

Retro World Music

Körkérdésünk

Kedvenc időszakod
Összes válasz: 85

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Falco

Falco (eredeti nevén Johann Hölzel, Bécs, 1957. február 19. - Puerto Plata, Dominikai Köztársaság, 1998. február 6.) a nyolcvanas-kilencvenes években népszerű osztrák énekes, zeneszerző és szövegíró volt. Sikereit német és angol nyelven aratta. Legismertebb dalai a Der Komissar, a Rock Me Amadeus és a Wiener Blut voltak. Alig negyvenévesen halt meg autóbalesetben.
Bécsben született, két ikertestvére még a szülés során meghalt. Zenei tehetségére már korán fény derült: negyedik születésnapjára zongorát kapott ajándékba, ötéves korában pedig megállapították, hogy abszolút hallással rendelkezik.

Dzsessztanszakon végzett a bécsi konzervatóriumban. Eredetileg basszusgitáron játszott Stefan Weber hard-rock együttesében, a Drahdiwaberlben. A legnagyobb hatással a Beatles, Cliff Richard és Elvis Presley zenéje volt rá.
Szólókarrierjét 1980-ban kezdte, amikor is három lemezről szóló szerződést írt alá az egyik kiadóval. Művésznevének eredete egy rövid, Nyugat-Berlinben töltött időszakra vezethető vissza. 1977-ben itt tévéközvetítésben látta az NDK-s síugró, Falko Weißpflog nagy ugrásait, amelyek lenyűgözték. A sportolóra a közvetítők ragasztották rá a Falke (magyarul: Sólyom) becenevet, amelyet Hölzel aztán "angolosítva" saját céljaira használt fel.
1985-ben átütő sikert ért el a Rock me Amadeus című dallal, amelynek alapötlete a klasszikus osztrák zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart zenéjéhez való visszanyúlás volt, és amelyet az Oscar-díjas Amadeus című film tett világhírűvé. A szám az első olyan német nyelvű dal volt, amelynek sikerült felkerülnie az amerikai slágerlisták első helyére. Ugyancsak ismert volt az 1982-es Der Komissar című rap-jellegű dal, amelynek angol verziója is siker lett.
Egyes dalai durva szövegük miatt vihart kavartak. A Jeanny címűt például Németországban és Hollandiában számos DJ nem volt hajlandó műsorára tűzni. Ennek oka az volt, hogy a szám egy fiatal lány eltűnését meséli el a tettes szempontjából. A dalhoz készült videoklip csak felerősítette a kritikus hangokat.
1988-ban megjelent ötödik lemeze, a Wiener Blut nem hozta meg a várt sikert, így Falco lemondta az albumhoz kapcsolódó turnét. Kezdeti sikereihez az 1992-es Nachtflug című lemezzel tudott visszatérni; a Titanic című angol-német kétnyelvű szám ismét előkelő slágerlistás helyezéseket ért el. 1996-ban áttette székhelyét a Dominikai Köztársaságba. Ebben az évben jelent meg Naked című kislemeze – az utolsó, amelyet még megélt.

Néhány nappal 41. születésnapja előtt autóbalesetben szerzett fejsérüléseibe halt bele Puerto Plata üdülőhelyen a Dominikai Köztársaságban, miután sportos terepjárója egy autóbusszal ütközött össze. Vérében rendkívül magas alkoholszintet mértek.
Falco a bécsi Zentralfriedhofban van eltemetve.


Falco.-Az ördögbe is,még élünk.2008.Életrajzi film

színes, magyarul beszélő, német-osztrák életrajzi dráma, 113 perc, 2008 (16)
Dolby Digital

rendező: Thomas Roth
forgatókönyvíró: Thomas Roth
zeneszerző: Lothar Scherpe
operatőr: Jo Molitoris
producer: Ferdinand Dohna, Andreas Kamm
vágó: Bernhard Schmid

szereplő(k): 
Manuel Rubey (Johann 'Falco' Hölzel)
Nicholas Ofczarek (Markus Spiegel)
Christian Tramitz (Horst Bork)
Patricia Aulitzky (Jacky)
Susi Stach (Maria Hölzel)
Életrajzi film a rock-zenész ikonról, Falcóról, gyermekkorától fiatalon bekövetkezett haláláig. "Az ördögbe is, még élünk!" beszélő cím. Szinte ebben a felkiáltásban benne van egy egész élet. Nem akárkié. Egy sztáré, aki csillagnak született. Nevét egy síugrótól kölcsönözte. Gyermekkorában, ahogy kell, suliba jár, zongorázik, skálázik nap, mint nap. Falco azonban egy napon kijelenti, hogy nem akar suliba járni, pop-sztár akar lenni. Kamaszkorában zenekart alapít, példaképe Elvis és a Beatles, de Falco közel sem beat-zenész. Kezdetben szalonképes rocker, nagy szívvel, szenvedélye a mozi. Szex, drog, nők. Mindezek hozzátartoznak egy sztár életéhez. Egy rock-sztár életében a legnagyobb siker, ha meghódítja Amerikát. Falco megnősül, gyermeke születik és Los Angelesbe költözik. Hollywood várja, meghívják Amerika legnépszerűbb show-műsorába, a "Solid Gold"-ban elénekli hip-rekordot elért "Rock me Amadeus" c. dalát. A sztárok tragikus sorsát azonban ő sem kerülheti el, a világsikert, a rajongást, a média-gépezet hajszáját már nem tudja elviselni, sem csillapítani. Felesége az újságból tudja meg, hogy férje megcsalja, édesanyja hazavágyik, családja szétesőben. Abban sem biztos már, hogy gyermekének ő az igazi apja. Jacky elhagyja. Falco súlyos depresszióba esik, állandóan iszik, ennek ellenére folyamatosan koncertezik. Fiatalkori váratlan halálát egy őrült száguldás, egy autóbaleset pecsételi meg, véglegesen és visszavonhatatlanul. Élt negyvenegy évet.
http://www.port.hu/falco_-_az_ordogbe...

Belépés

Keresés