Csütörtök, 2022-12-08, 19:12:45
Üdvözöllek Vendég | RSS

Retro World Music

Körkérdésünk

Kedvenc időszakod
Összes válasz: 85

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Dire Straits

A Dire Straits egy brit rockegyüttes volt, amelyet Mark Knopfler énekes-gitáros alapított 1977-ben. Az első formáció további tagjai voltak: David Knopfler (gitár), John Illsey (basszusgitár) és Pick Withers (dob). Bár az együttes a punk rock fénykorában alakult, mégis a klasszikus rockzene keretein belül működtek, olyan lecsupaszított hangzással, amely a modern, az arena rock túlprodukáltságába beleunt hallgatóközönségnek szólt. David és Mark a korai időszakukban a kocsmatulajdonosokat megkérték, vegyék le az együttes hangerejét, hogy a közönség tudjon egymással beszélgetni, miközben az együttes játszik – ez a fajta félrehúzódó magatartás szokatlan volt a rockzenében, ennek ellenére hamar sikeressé váltak világszerte. Több mint 120 millió lemezt adtak el.

Az együttes legismertebb slágerei: Sultans of Swing, Romeo and Juliet, Private Investigations, Money for Nothing, Walk of Life és Brothers in Arms.1985-1993 [szerkesztés]
1985-ben jelent meg legsikeresebb albumuk, a Brothers in arms, ami jó néhány slágert tartalmazott, mint pl.: Brothers in arms, Money for nothing vagy a Walk of life. A lemez felvételei Montserrat szigetén készültek. A lemez érdekessége, hogy az egyik első CD-n kiadott album volt, a Walk of life maxi-lemez pedig a legelső maxi-CD. Az ezt követő turné szinte egyetlen világkörüli versenyfutás volt: 366 nap alatt 200 koncertet adtak Európa (nem utolsósorban Kelet-Közép-Európa), Észak-Amerika és Ausztrália/Új Zéland stadionjaiban. A turné során járt a Dire Straits először és utoljára Magyarországon: négy egymást követő este sikerült megtölteniük a Budapest Sportcsarnokot.
Több szövegük erőszak- és apartheid-ellenes gondolatokat is tartalmazott, 1988-ban pedig részt is vettek a Nelson Mandela kiszabadításáért szervezett koncerten Londonban.
Mark country-sabb évei után (fellépések és lemezek a legendás Chet Atkins-szel valamint a Notting Hillbillies-zel) 1991-ben újra stúdióba vonultak, és felvették hatodik sorlemezüket, az On every street albumot. A különböző stílusokat ötvöző album nem lett olyan sikeres, mint elődje, az azt követő turnét mégis telt házas koncertek sora jellemezte Európában és Észak-Amerikában.
Ezt követően az együttes már nem állt össze, Mark pedig első szólóalbuma megjelenése előtt bejelentette, hogy a Dire Straits megszűnt.
Belépés

Keresés