Csütörtök, 2022-12-08, 20:52:42
Üdvözöllek Vendég | RSS

Retro World Music

Körkérdésünk

Kedvenc időszakod
Összes válasz: 85

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Europe

A Europe (ejtsd: yur-əp) egy svéd rockegyüttes, melyet 1979-ben a svédországi Upplands Väsby-ben Force néven alapított meg Joey Tempest énekes és John Norum gitáros.


A kezdetek

Joey Tempest és John Norum 15 éves korukban találkoztak. 2 közös dolog is volt bennük: szerették a hard rockot, és körbe akarták utazni a világot. Együtt jártak a stockholmi koncertekre, hogy élőben láthassák Thin Lizzy-t, a Deep Purple-t, a Rainbow-t és a Whitesnake-et. Megalapították zenekarukat Force néven. John Levén-t is bevették, aki stockholmi helyi bandákban játszott akkoriban. Nemsokára felhagytak azzal, hogy kedvenc zenekaraik dalait játsszák, és elkezdték írni saját szerzeményeiket. Önbizalmuk egyre nőtt, mikor Stockholm nagyobb helyein is játszhattak. Hírük terjedni kezdett Upplands Väsby-ből, ahol végtelen órákat töltöttek a próbahelyeken, és lenyűgöző élő show-kat adtak. Nemsokára már rendszeres fellépők voltak helyi iskolákban és kisebb fesztiválokon, ahol nem pénzért játszottak, saját maguk hordozták a felszerelést és barátaik szállították őket fellépésről fellépésre. Ahogy Joey emlékszik, azok az idők szórakoztatók voltak: „tényleg megalapozta a hitünket önmagunkban, de elég nehéz volt helyet találni a próbákhoz, ugyanakkor nagyon sok ember volt a környezetünkben, akik azt gondolták, hogy mi csak egy csapat hosszú hajú huligán vagyunk”. Egy alkalommal egy kiadó azt ajánlotta nekik, hogy énekeljenek svédül és vágassák le a hajukat, ha lemezszerződést akarnak kötni. De ők ragaszkodtak a saját elképzeléseikhez, és hittek abban, hogy egy nap a kemény munka meghozza gyümölcsét. A hazai áttörést egy svéd verseny megnyerése hozta számukra - ekkor változtatták a nevüket Europe-ra. Egy barátjuk - a tudtuk nélkül - elküldte a demójukat, és 4000 banda közül, ahonnan 80-at választottak ki élő fellépésre, a Europe nyerte meg az első díjat - egy album elkészítésének lehetőségét. De csak mint más svéd zenekarok mint például az ABBA, a Europe is válhatott volna naggyá az Eurovíziós Dalfesztivál-győzelem nélkül is; nekik mindenképpen sikerült volna, hiszen mindenük megvolt, ami a sikerhez kell. Sok ember szemében ők voltak az első igazi hard rock-banda Skandináviából. Svédországban egyre nagyobb rajongótáboruk gyűlt, az első lemezük hamarosan aranylemez lett, és ettől kezdve azzá a turnézó zenekarrá válhattak, akik mindig is lenni akartak.
Nem sokkal az első album befejezése után Japánban turnéztak, miután egy riporter, Masa Itoh Stockholmba repült egy fotóssal. Már hallott egy Europe nevű zenekarról, meg akarta ismerni és be akarta mutatni őket saját hazája zenei rajongóinak - ez jó ötletnek bizonyult, ugyanis a Europe-nak azóta is remek kapcsolata van japán rajongóival.

Diszkográfia
1983 Europe Hot Records
1984 Wings of Tomorrow
1986 The Final Countdown
1988 Out of This World
1991 Prisoners in Paradise
2004 Start from the Dark
2006 Secret Society
2009 Last Look at Eden

Belépés

Keresés