Péntek, 2018-11-16, 09:36:34
Üdvözöllek Vendég | RSS

Retro World Music

A fejezet kategóriái

A csatornák kategóriái

Körkérdésünk

Kedvenc időszakod
Összes válasz: 82

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Videó

Főoldal » Videó » Videóim » 90-évek

Tanita Tikaram -Twist in my sobriety

00:03:53
Látogatottság: 1 Hozzáadta:: jooc jooc 
Az anyag leírása:

Tanita Tikaram (Münster, Németország, 1969. augusztus 12.) pop/folkénekesnő, dalszerző. Stílusára rövid, akusztikus gitárral kísért dalok jellemzőek. Tizenéves korában lett népszerű, de napjainkban már kevésbé ismert, bár legismertebb dala, a Twist in My Sobriety a mai napig népszerű. Testvére a színész Ramon Tikaram.
Édesapja a brit hadsereg tisztje, hindi-fidzsi és maláj ősökkel. A németországi Münsterből Angliába, Basingstoke-ba költöztek. Tanita 1988-as debütáló albuma, az Ancient Heart és azon a máig legismertebb, rejtélyes című Twist in my Sobriety slágere nagy sikert aratott. A dalt világ körüli turnén mutathatta be.Tanita Tikaram maláj és szingaléz vérvonallal rendelkezik, 9 éves korában kezdett gitározni, 16 évesen írta első komolyabb dalát Poor Cow címmel, társadalomkritikaként a kortársnőire nézve. Az érettségi befejezése után elküldte a demo felvételeit egy kiadónak, és 1987 végén, az első koncertje után rögtön szerződést kötött vele a WEA.
1988 áprilisában elkezdődtek az Ancient Heart felvételei. Az első kislemez, a Good Tradition hamarosan megjelent, és sikeres lett Európában. Röviddel a nagylemez megjelenése előtt a Twist in My Sobriety is tarolt a listákon. Ez a mai napig Tanita legismertebb dala. A dalhoz díjnyertes fekete-fehér videoklip készült, melyet Bolívia vidéki részein forgattak, és Gerard de Thame rendezett. Az album is nagy siker volt, négymillió példány fogyott el belőle; az 1980-as évek végi női énekeshullám egyik alaplemeze Suzanne Vega és Tracy Chapman albumai mellett.
1989 elején megjelent kislemezei, a Cathedral Song és a World Outside Your Window ugyancsak sikert arattak. Tanita az év nagy részében turnézott. A norvégiai koncert egy évvel később megjelent videokazettán. Nyáron folytak a második nagylemez felvételei, amiről a We Almost Got It Together is siker volt, bár a kritikusok már fanyalogva fogadták az 1990 elején megjelenő The Sweet Keeper albumot, amely az Ancient Heart vonalát követte. Az albumról még két kislemez jelent meg, mérsékelt sikerrel (Little Sister leaving Town, Thursday's Child).
Az 1991-es év elején megjelent harmadik nagylemeze Everybody's Angel címmel. A stílus kicsit változott, komor balladák és folkos dalok helyett dzsesszes , bluesos, soulos hatások jellemzik a lemezt.
1992-ben megjelent negyedik nagylemeze Eleven Kinds of Loneliness címmel, Richard Yates novelláskötete alapján. A dalok nagy része a gitár-dob-basszus stílust követi, a szövegek személyesebbek lettek, de mindez kevés volt ahhoz, hogy a listák elejére kerüljön, talán mert Tanita sokak szemében még mindig a hosszú hajú gitáros lány volt.
1995-ig nem jelentetett meg új lemezt, de közreműködött más előadók (Nanci Griffith, Mark Isham, Christie Hennessy, Moodswings) lemezein dalszerzőként és énekesként. Ebben az évben a Lovers in the City című album megjelenése biztosította neve továbbélését. Az album, bár kisebb sikereket elért, nem tudott újat mutatni.
1996-ban válogatásalbuma jelent meg.
1998-ban új kiadónál, a Mother Recordsnál jelentette meg következő stúdióalbumát, a Cappuccino Songsot, amely könnyedebb, latinosabb alkotás. Kisebb sikert ért el.
Hét év múlva, 2005-ben került piacra legújabb alkotása, a Sentimental című album, ismét új kiadónál. Régi-új arc és stílus, akusztikus-dzsesszes dalok jellemzik.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tanita_Tikaram

Nyelv: Русский
Az anyag lejátszási ideje: 00:03:53
Szerző: Jolánka Feketéné
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:

Belépés

Keresés